Φθινοπωρινές μουσικές δραστηριότητες

 

Φθινοπωρινές μουσικές δραστηριότητες της Κατερίνας Κουθούρη

Καλή μουσική χρονιά σε όλους! Καλή αρχή σε μικρούς και μεγάλους μουσικούς!

Μετά από την ξεκούραση του καλοκαιριού ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε για τα σταφύλια και τα κίτρινα φύλλα καθώς και να χορέψουμε με τις μουσικές που μας θυμίζουν φθινόπωρο. Οι δραστηριότητες που ακολουθούν απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας.

Τσιριτρό
Το Τσιριτρό σε στίχους του Ζαχαρία Παπαντωνίου και μουσική του Γ. Λαμπελέτ είναι ένα τραγούδι που αρέσει πολύ στα παιδιά.

«Σε μια ρόγα από σταφύλι έπεσαν οχτώ σπουργίτες και τρωγόπιναν οι φίλοι. Τσίρι τίρι, τσιριτρό, τσιριτρί τσιριτρό! Εχτυπούσανε τις μύτες και κουνούσαν τις ουρές κι είχαν γέλια και χαρές. Τσίρι τίρι, τσιριτρό, τσιριτρί τσιριτρό! Πώπω, πώπω, σε μια ρόγα φαγοπότι και φωνή! την αφήσαν αδειανή. Τσίρι τίρι, τσιριτρό, τσιριτρί τσιριτρό! Και μεθύσαν κι όλη μέρα πάνε δώθε, πάνε πέρα, τραγουδώντας στον αέρα. Τσίρι τίρι, τσιριτρό, τσιριτρί τσιριτρό!

Παρουσιάζουμε το τραγούδι στην αρχή συνοδεύοντας το με χτυπήματα στους μηρούς για να μάθουν τα παιδιά τα λόγια. Έπειτα χωρίζουμε τα παιδιά σε δυο ομάδες, η μια παίρνει τύμπανα και η άλλη μαράκες. Η ομάδα με τα τύμπανα παίζει μόνο στο κουπλέ και η ομάδα με τις μαράκες στο ρεφρέν. Μετά οι ομάδες αλλάζουν. Στο τέλος παίζουμε ξανά το τραγούδι όλοι μαζί με πολλά κρουστά όργανα.

Παιχνίδι το δέντρο-γλυπτό
Τα παιδιά φτιάχνουν με τα σώματα τους ένα μεγάλο δέντρο και τα κλαδιά του. Ακούγεται μουσική του δάσους και το γλυπτό-δέντρο κινεί τα κλαδιά του με αυτή. Μόλις ολοκληρωθεί το γλυπτό και η δράση, ένα ένα τα παιδιά χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους φεύγουν από το γλυπτό-δέντρο. Αυτό το παιχνίδι στοχεύει στον συντονισμό της ομάδας και στην εξάσκηση της βλεμματικής επικοινωνίας.

Φθινοπωρινή ηχοϊστορία
Oι ηχοϊστορίες έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά γιατί με μεγάλη ευκολία συνοδεύουν με την φωνή και το σώμα τους μια ιστορία.
«Ένα φθινοπωρινό πρωινό ο αέρα φυσάει, τα φύλλα των δέντρων θροΐζουν και σιγά σιγά πέφτουν από τα κλαδιά στη γη. Οι σπόροι αρχίζουν και εκείνοι το ταξίδι τους χορεύοντας στον αέρα για να βρουν ένα νέο σπιτικό. Οι πρώτες ψιχάλες πέφτουν στη γη και ο σιγανός ψιχαλισμός γίνεται μια δυνατή καταιγίδα με βροντές και αστραπές. Μετά από την δυνατή βροχή βγαίνει στον ουρανό ο ήλιος και το ουράνιο τόξο με τα λαμπερά του χρώματα που χορεύουν μαζί με τις ηλιαχτίδες.»

Τα παιδιά αποδίδουν τους ήχους του αέρα, των φύλλων και της βροχής με όποιον τρόπο θέλουν ( φωνή, όργανα ή σώμα). Στις εικόνες που υπάρχει κίνηση μπορούν τα παιδιά να τις αποδώσουν με ελεύθερες ή καθοδηγούμενες κινήσεις ή ακόμη και με ακολουθίες κινήσεων σαν μικρές χορογραφίες χρησιμοποιώντας μαντήλια και κορδέλες.

Ακρόαση μουσικής
Τα παιδιά ακούν μουσικές που θυμίζουν το φθινόπωρο, για παράδειγμα το μουσικό απόσπασμα από το φθινόπωρο του Antonio Vivaldi (από το έργο οι 4 εποχές). Σε αυτή τη μουσική υπάρχει το στοιχείο της έντασης και μπορούν τα παιδιά να το αποδώσουν ζωγραφίζοντας στο χαρτί τους.

Μια άλλη μουσική πρόταση θα μπορούσε να είναι το τραγούδι «Διαδρομές στα σύννεφα» του Γιώργου Βρασμανάκη. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης τα παιδιά φτιάχνουν κολλάζ με φθινοπωρινά φυσικά υλικά (όπως ξερά φύλλα, κλαδιά κλπ).

© Katerina Kouthouri, https://thesingingfish.eu, 2015

Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του/της αρθρογράφου. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του/της. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο της σελίδας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.