Μαθαίνουμε τα όργανα: Ακορντεόν

Μαθαίνουμε τα όργανα
Ακορντεόν

Προτεινόμενο μάθημα παρουσίασης μουσικού οργάνου από τη Βασιλική Ψύρρα

Και τώρα η συνέχεια…

Παρακάτω παρουσιάζεται η δεύτερη διδακτική ώρα με θέμα την παρουσίαση του ακορντεόν σε παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών. Για να διαβάσετε την πρώτη διδακτική ώρα πατήστε εδώ.

Στο προηγούμενο μάθημα ο ακορντεονίστας αφηγήθηκε το παραμύθι Ο ήλιος και ο άνεμος με τη συνοδεία του ακορντεόν. Στο παραμύθι λοιπόν, ο ήλιος νίκησε τον άνεμο και αποδείχθηκε πιο δυνατός από αυτόν. Τότε ο άνεμος νευρίασε πολύ και φύσηξε τόσο δυνατά που κατάφερε και σήκωσε ακόμη και το ακορντεόν και το πήρε μακριά από τον ακορντεονίστα….

Υλικά
Άσπρα και μαύρα χαρτόνια κομμένα σε μικρούς και μεγάλους κύκλους
Ελαστικούς πολύχρωμους σωλήνες

Πορεία δεύτερου μαθήματος

Φάση 1
Τα παιδιά μπαίνουν στο δωμάτιο και βρίσκουν τον ακορντεονίστα να είναι στεναχωρημένος και να ψάχνει το ακορντεόν του απεγνωσμένα. Αρχίζει λοιπόν να ρωτάει τα παιδιά αν θυμούνται πως είναι το ακορντεόν για να τον βοηθήσουν. Σε αυτό το σημείο τα παιδιά, από μόνα τους θα βρουν πως μπορεί να λέγονται τα βασικά μέρη του ακορντεόν, προσπαθώντας να του εξηγήσουν. Παράδειγμα: Το ακορντεόν έχει μικρά άσπρα και μεγάλα ασπρόμαυρα κουμπιά (στην περίπτωση του bayan – ακορντεόν με κουμπιά) και έναν μεγάλο σωλήνα. Μετά θα τους ρωτήσει πως ακούγεται το ακορντεόν. Το κάθε παιδί θα δώσει τη δικιά του ερμηνεία, για το πως άκουσε το μουσικό όργανο στο προηγούμενο μάθημα.

Φάση 2
Αφού τα παιδιά απαντήσουν στις ερωτήσεις και ξέρουν πλέον σίγουρα πως είναι το ακορντεόν αρχίζουν να ψάχνουν μαζί με τον ακορντεονίστα μέσα στο δωμάτιο για τα μέρη του μουσικού οργάνου, δηλαδή τα μεγάλα και μικρά ασπρόμαυρα κουμπιά (χαρτόνια) και τη φυσούνα (πολύχρωμοι σωλήνες).

Αφού τα συγκεντρώσουν όλα, ο ακορντεονίστας τους ζητάει να τον βοηθήσουν να ξαναφτιάξει το ακορντεόν για να μπορέσει να ξαναπαίξει. Σε αυτό το σημείο τα παιδιά θα τοποθετήσουν όλα τα υλικά στο πάτωμα με τη σειρά. Δηλαδή: Έτσι όπως κάθεται ο ακορντεονίστας δεξιά θα βάλουνε συγκεντρωμένα τα μεγάλα ασπρόμαυρα κουμπιά, στη μέση τους σωλήνες και αριστερά του ακορντεονίστα τα μικρά άσπρα κουμπιά.
Και αφού τα στήσουν, εμφανίζεται ολοκληρωμένο το ακορντεόν.

Φάση 3
Ο ακορντεονίστας χωρίζει τα παιδιά σε τρεις ομάδες (μεγάλα κουμπιά, φυσούνα, μικρά κουμπιά). Σε αυτή τη φάση, μέσω μιας κινητικής δραστηριότητας, τα παιδιά θα μπορέσουν να καταλάβουν πως λειτουργεί το ακορντεόν και πως παράγεται ο ήχος του.

Και το παιχνίδι είναι ως εξής:
Όταν ο ακορντεονίστας παίζει μόνο το δεξί χέρι χορεύουν τα παιδιά που είναι πάνω στα μεγάλα ασπρόμαυρα χαρτόνια και κινούνται αναλόγως με το πόσο γρήγορα ή αργά παίζει και μετά το επαναλαμβάνει για τα παιδιά που είναι πάνω στα μικρά άσπρα χαρτόνια. Συνεχίζει με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, πότε χώρια για το κάθε χέρι και πότε και για τα δύο. Τα παιδιά που έχουν τους σωλήνες ακολουθούν τη κίνηση της φυσούνας, πότε μεγάλη για να ακούστει δυνατά το όργανο, πότε μικρή για να ακουστεί σιγανά. Μερικές φορές απλώς κουνάει τα δάχτυλα πάνω στα κουμπιά χωρίς να κουνάει τη φυσούνα.Έτσι παρατηρούν πως είναι απαραίτητη η κίνηση της φυσούνας για τον ήχο και την έντασή του ακορντεόν.

Μετά καλεί ο ακορντεονίστας τα παιδιά, ανά ομάδες, να πατήσουν τα κουμπιά του δικού του ακορντεόν και να το παρατηρήσουν από κοντά.

Φάση 4
Στο τέλος του μαθήματος τα παιδιά θα ακούσουν έναν κομμάτι για ακορντεόν. Πέρα από τις δραστηριότητες, πέρα από το παιχνίδι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να ακούσουν ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο από το όργανο. Να ακούσουν τις δυνατότητες του, τις πραγματικές του εντάσεις, να έρθουν σε επαφή με είδη της μουσικής που μέχρι τώρα πολύ πιθανόν να τους είναι άγνωστα (μπορεί να γίνει και μια μικρή εισαγωγή για το τι θα παίξει ο μουσικός) και τέλος, επίσης σημαντικό, να μπουν στη διαδικασία της ακρόασης.