Θαλασσάκι – 7/8 Ρυθμός

Προτεινόμενο μάθημα για την εκμάθηση του ρυθμού 7/8 από τη Βασιλική Ψύρρα για τις τάξεις του Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και για ενήλικες.

Υλικά
Θαλασσάκι, παραδοσιακό τραγούδι από την Κάλυμνο
Θαλασσάκι, διασκευή από τον Πέτρο Κλαμπάνη
Ελληνικός καφές, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο και άλλα μυρωδικά μέσα σε σακουλάκια
Μεμβρανόφωνα μουσικά όργανα (congas, djembe κτλ.)
Μικρά μελωδικά και κρουστά όργανα που υπάρχουν στην αίθουσα

Ρυθμός 7/8
Το μάθημα ξεκινάει με ένα μικρό ζέσταμα αυτοσχεδιάζοντας με τους ήχους μεβρανόφωνων κρουστών οργάνων (congas, djembe κτλ.). Σιγά σιγά ο/η εκπαιδευτικός αρχίζει να λέει το ρυθμικό μοτίβο Θάλασσα-Κύμα-Κύμα (7/8) και ζητάει από την ομάδα να το επαναλάβουν.

Αφού όλοι μάθουν να λένε το μοτίβο μαθαίνουν να το παίζουν στα όργανα. Ανάλογα με το επίπεδο της ομάδας είτε παίζουν μόνο την απλή μορφή των 7/8, δηλαδή μόνο τα ισχυρά μέρη του μέτρου, είτε το ρυθμικό:

Δεξί χέρι στο κέντρο του οργάνου
Αριστερό χέρι στην άκρη του οργάνου
Δεξί χέρι στην άκρη του οργάνου
Αριστερό χέρι στο κέντρο
Δεξί χέρι στην άκρη
Αριστερό χέρι στο κέντρο
Δεξί χέρι στην άκρη

Αριστερό χέρι στο κέντρο του οργάνου
Δεξί χέρι στην άκρη του οργάνου
Αριστερό χέρι στην άκρη του οργάνου
Δεξί χέρι στο κέντρο
Αριστερό χέρι στην άκρη
Δεξί χέρι στο κέντρο
Αριστερό χέρι στην άκρη

Η ομάδα συνεχίζει να παίζει τον ρυθμό και ο/η εκπαιδευτικός αυτοσχεδιάζει στα 7/8 με τη φωνή ή με κάποιο μουσικό όργανο. Με αυτό τον τρόπο οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται περισσότερο στο παίξιμο και βιώνουν μια πιο συνολική μουσική εμπειρία. Στη συνέχεια ακούνε το παραδοσιακό κομμάτι  Θαλασσάκι και το συνοδεύουν ρυθμικά.

Κίνηση στα 7/8
Σε αυτή τη φάση ο/η εκπαιδευτικός καλεί την ομάδα σε μια δραστηριότητα κίνησης. Ο/Η εκπαιδευτικός τους βάζει να ακούσουν τη διασκευή του παραδοσιακού κομματιού Θαλασσάκι από τον Πέτρο Κλαμπάνη και να κινηθούν/χορέψουν ελεύθερα στο χώρο.

Αφού τελειώσει το κομμάτι, τους ρωτάει αν το αναγνώρισαν. Στόχος σε αυτό το σημείο είναι η γνωριμία γνωστών μουσικών κομματιών σε διασκευές και -εφόσον όλοι γνωρίζουν να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς σε 7/8- να δημιουργήσουν μία αντίστοιχη διασκευή του χορού.

Φωνητικός αυτοσχεδιασμός
Ο/Η εκπαιδευτικός μοιράζει κάρτες με λέξεις που θυμίζουν τη θάλασσα. Για παράδειγμα: Θάλασσα, Ήλιος, Μπλε, Κοχύλι, Άμμος, Καράβι, Αλάτι κτλ. Με αυτές τις λέξεις θα χτιστεί ένας φωνητικός αυτοσχεδιασμός. Θα πρέπει δηλαδή ο καθένας με τη λέξη που έχει να “παίξει” με τον ήχο της και τη σημασία της, με τα τονικά ύψη, τη διάρκεια και την ένταση της φωνής του. Περισσότερες πληροφορίες για αντίστοιχους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς θα βρείτε εδώ.

Μουσικός αυτοσχεδιασμός
Ο/Η εκπαιδευτικός μοιράζει στην ομάδα τα μυρωδικά (από ένα στον καθένα) σε σακουλάκια ή κουτάκια έτσι ώστε να μην δούνε το περιεχόμενο αλλά να μπορούν να το μυρίσουν. Ακόμα και να έχουν καταλάβει τι είναι δεν πρέπει να το αποκαλύψουν, αλλά μόνο να περιγράψουν τη μυρωδιά.

Με βάση λοιπόν την περιγραφή τους θα διαλέξει ο καθένας από ένα μουσικό όργανο που ταιριάζει στη μυρωδιά. Όλοι μαζί θα φτιάξουν μια μυρωδιά ήχων. Σε έναν ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, είτε είναι μουσικός, είτε κινητικός είναι σημαντικό να οριστούν κάποιοι κανόνες και να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι να ακούει/βλέπει ο καθένας τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη ομάδα. Ένας από τους συμμετέχοντες/μια από τις συμμετέχουσες κάθεται στο κέντρο του κυκλου, με κλειστά τα μάτια και ακούει τους ήχους. Στο τέλος θα περιγράψει τι εικόνες του/της δημιουργήθηκαν.

© Vasiliki Psyrra, https://thesingingfish.eu, 2013

Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του/της αρθρογράφου. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του/της. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο της σελίδας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πηγή εικόνας: https://mecox.com/shop/art-and-decor/original-art/rothko-blue-dream-original-art/