Ο Καρυοθραύστης

nutcrackerΠροτεινόμενες χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες με θέμα τον Καρυοθραύστη από την Βασιλική Ψύρρα

Ο Καρυοθραύστης
Ο Καρυοθραύστης είναι μονίμως σοβαρός, δεν μπορεί να λυγίσει τα γόνατα των ποδιών του, τα χέρια του είναι σκληρά, δεν μπορεί να λυγίσει ούτε τη μέση του, δεν μπορεί να γυρίσει το κεφάλι…

Τα παιδιά με βάση τη φιγούρα του Καρυοθραύστη δοκιμάζουν να μιμηθούν τη στάση του σώματός τους και μένουν έτσι ακίνητα. Η/Ο εκπαιδευτικός λέει το παρακάτω ρυθμικό και περπατάει κοφτά και σταθερά. Κάθε φορά μαζεύει ένα, ένα τα παιδιά και ο ένας πίσω από τον άλλον περπατάνε σαν τον Καρυοθραύστη και όλοι μαζί λένε το ρυθμικό ποιηματάκι:

Knicka-knacka

 

 

 

 

 

Το όνειρο του Καρυοθραύστη
Ο Καρυοθραύστης όμως στα όνειρα του βλέπει πως μπορεί να χορεύει ελεύθερα και απαλά και όχι τόσο αυστηρά όπως τώρα! Βλέπει πως τα χέρια του μπορούν να κινούνται όπως των πουλιών τα φτερά και όχι όπως τώρα, μόνο σε μια ευθεία! Βλέπει πως τα πόδια δεν φαίνονται σαν να είναι καρφωμένα στο πάτωμα, αλλά μπορεί να κάνει και πατινάζ!

Όταν η/ο εκπαιδευτικός λέει το πρώτο μισό του ρυθμικού, τα παιδιά κινούνται όπως ο Καρυοθραύστης. Στόχος εδώ είναι τα παιδιά να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν καινούριες κινήσεις με βάση τη στάση του σώματος του Καρυοθραύστη. Δηλαδή, μπορεί να περπατάει προς τα πίσω; (θυμηθείτε πως το κεφάλι δεν μπορεί να γυρίσει και να κοιτάει πίσω, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί!), μπορεί να χοροπηδάει; (θυμηθείτε πως τα γόνατα δεν μπορούν να λυγίσουν), μπορεί να περπατάει προς το πλάι;…. και τα παιδιά προτείνουν επιπλέον ιδέες. Όταν όμως η/ο εκπαιδευτικός αυτοσχεδιάζει με το μουσικό της/του όργανο (οποιοδήποτε έχει στη διάθεσή της/του), τότε σημαίνει πως ο Καρυοθραύστης ονειρεύεται και τότε τα παιδιά χορεύουν ελεύθερα!

Ο Καρυοθραύστης ζωγράφος
Η/Ο εκπαιδευτικός εμφανίζει μια εικόνα που δείχνει πώς κινείται ο Καρυοθραύστης. Η εικόνα μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους: α) ο Καρυοθραύστης περπατάει μέσα στο δωμάτιο, αλλά μόνο σε μια ευθεία και αν χρειαστεί να γυρίσει, πρέπει να το κάνει ολόκληρος μονοκόμματα, β) οι γραμμες δείχνουν την κατεύθυνση του χεριού του όταν πάει να πιάσει ένα ποτήρι, γ) ή οι γραμμές δείχνουν πως φαίνεται ο κορμός του σώματος του Καρυοθραύστη όταν σκύβει για να μυρίσει ένα λουλούδι…

Zinnsoldaten_Bewegung

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη δικιά τους κίνηση ως μικροί Καρυοθραύστες και μετά δοκιμάζουν να μιμηθούν με την κίνηση του χεριού τους ή του σώματός τους την γραμμή ή τις γραμμές που ζωγράφισαν. Στη συνέχεια χωρίζονται σε ζευγάρια, το ένα παιδί είναι με την πλάτη γυρισμένο και όταν ξεκινήσει η μουσική και το άλλο παιδί με ένα δάχτυλό “ζωγραφίζει” στην πλάτη την νοητή πορεία του Καρυοθραύστη. Σε κάποια φάση αλλάζουν ρόλο. Το κομμάτι που θα ακούσουν είναι το a Room του John Cage και με αυτόν τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν προσεκτικά το έργο, χωρίς να τους αποσπά την προσοχή κάτι άλλο. Το χέρι θα ακολουθεί ασυναίσθητα τη μουσική.

Με το υλικό που ήδη έχουν, φτιάχνουν μια χορογραφία για το μουσικό κομμάτι που άκουσαν. Τα στοιχεία της χορογραφίας είναι όλοι οι κινησιολογικοί πειραματισμοί που έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Ο Καρυοθραύστης χορευτής
Η/Ο εκπαιδευτικός δείχνει άλλες τρεις εικόνες στα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να βρούνε ποια ανήκει στον Καρυοθραύστη, ποια στην Κλάρα και ποια στα ποντικάκια και να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά τους. Εδώ είναι οι εικόνες:

Nussknacker_1_1Nussknacker-3_3Nussknacker-4_4

 

 

 

 

 

 

Ακούν από το έργο Καρυοθραύστης του P.I. Tchaikovsky το μέρος του March και προσπαθούν να αναγνωρίσουν πότε χορεύει ο Καρυοθραύστης, πότε η Κλάρα και πότε τα ποντίκια.

Μέσα από τις εικόνες δημιουργείται μια μικρή χορογραφία:
Όταν μπαίνει το μοτίβο του Καρυοθραύστη τα παιδιά κινούνται, όπως και παραπάνω, δηλαδή “ξύλινα”, όταν ακούνε το μοτίβο της Κλάρας η κίνηση είναι μαλακή και όταν χορεύουν τα ποντικάκια κάνουν γρήγορες και βιαστικές κινήσεις πέρα-δώθε στο δωμάτιο.

Nussknacker-1

A
Μέτρα 1 – 4 Καρυοθραύστης
Μ. 5 – 8 Κλάρα
Μ. 9 – 12 Καρυοθραύστης
Μ. 13 – 16 Κλάρα

Μ. 17 – 18 Καρυοθραύστης
Μ. 19 – 20 Κλάρα
Μ. 21 – 22 Καρυοθραύστης
Μ. 23 – 24 Κλάρα

Μ. 25 – 28 Καρυοθραύστης
Μ. 29 – 32 Κλάρα
Μ. 33 – 36 Καρυοθραύστης
Μ. 37 – 40 Κλάρα

B
Μ. 1 – 8 Ποντικάκια

A
Επανάληψη

Ο Καρυοθραύστης κρουστός
Αφού τα παιδιά εξοικειωθούν με τις μελωδίες και αναγνωρίζουν τα μέρη του κομματιού, μαθαίνουν το ρυθμικό του μαρς λέγοντας:

Ο καρυο-θρα-ύστης εί-ναι δω!
Ο καρυο-θρα-ύστης λέ-ει γεια!
Ο καρυο-θρα-ύστης πί-νει χυ-μό!
κτλ…

Το ρυθμικό το μεταφέρουν πάνω σε κρουστά, όπως ταμπουρίνο, bongos, ή Djembé, είτε με μπαγκέτες (αν έχουν ήδη εμπειρία) είτε χωρίς.
H/Ο εκπαιδευτικός παίζει το κομμάτι στο πιάνο και τα παιδιά συνοδεύουν. Εδώ θα βρείτε μία απλή διασκευή του έργου για πιάνο. Όταν χορεύει η Κλάρα οι μπαγκέτες ή τα χέρια “χαϊδεύουν” τα κρουστά ή παίζουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που να ηχείτε διαφορετικά από το μαρς και δεν θυμίζει Καρυοθραύστη, και όταν χορεύουν τα ποντικάκια τα δάχτυλά μας τρέχουν πάνω, κάτω στα κρουστά γρήγορα!

© Vasiliki Psyrra, https://thesingingfish.eu, 2014

Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του/της αρθρογράφου. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του/της. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο της σελίδας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.