Κάλαντα από την Ισπανία

Προτεινόμενο χριστουγεννιάτικο μάθημα από τη Βασιλική Ψύρρα


Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι “Fum, fum, fum” γνωστό στην Ελλάδα ως “Τρεις σοφοί, τρεις βασιλιάδες” προέρχεται από την Ισπανία, συγκεκριμένα από την Καταλονία του 16ου – 17ου αιώνα. Το όνομα δόθηκε από τον ήχο που βγάζουν τα έγχορδα μουσικά όργανα.

Υλικό μαθήματος
Τρεις σοφοί, τρεις βασιλιάδες, χριστουγεννιάτικο τραγούδι
L’ Arlesienne Suite No. 1. του Georges Bizet
Κρουστά όργανα

Πρόταση μαθήματος
Τα παιδιά ακούνε το τραγούδι και ταυτόχρονα χτυπάνε σταθερά το τέμπο, έτσι ώστε να νιώσουν το ρυθμό Μάρς.

Στη συνέχεια τα παιδιά συμμετέχουν μόνο στο σημείο του τραγουδιού Φουμ, φουμ, φουμ, τρεις σοφοί τρεις βασιλιάδες, τραγουδώντας το καθώς παίζει και η μουσική. Μετά αυτό το σημείο περνάει στα κρουστά όργανα.

Τα παιδιά αναγνωρίζουν πλέον τις φράσεις όπου η μουσική και τα λόγια είναι παρόμοια και αυτό θα τους βοηθήσει να μάθουν να το τραγουδάνε ολόκληρο πιο εύκολα. Σε επόμενα μαθήματα μπορεί η/ο εκπαιδευτικός να χρησιμοποιήσει διαφορετικές εκτελεσεις του τραγουδιού, όπως για παράδειγμα το Fum, fum, fum από το CD Piano Winterlude του David Huntsinger και αντιστοίχως να τους ζητηθεί να αναγνωρίσουν το βασικό θέμα. Είναι επίσης σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίσουν τις δυνατότητες και την πολυμορφία της μουσικής, μέσα από γνωστά σε αυτά μουσικά κομμάτια στις διαφορετικές τους εκτελέσεις.

Η/Ο εκπαιδευτικός μπορεί πλέον να βάλει τα παιδιά να τραγουδήσουν όλο το κομμάτι και στο επαναλαμβανόμενο σημείο να χτυπάνε ρυθμικά παλαμάκια και στο υπόλοιπο τραγούδι να χτυπάνε ρυθμικά πάνω στα πόδια.

Σε αυτό το σημείο προτείνεται μια πολιτιστική αναφορά στις ισπανικές παραδόσεις μιας και το τραγούδι προέρχεται από την Ισπανία. Μία από τις ισπανικές παραδόσεις σχετική με την περίοδο των Χριστουγέννων είναι η προσπάθεια του να κάνουν όλοι μία καλή πράξη για κάποιον τα μεσάνυχτα πριν τα Χριστούγεννα. Στην οικογενειακή συγκέντρωση της Παραμονής υπάρχει ένα μπόλ, το οποίο ονομάζεται το Δοχειο του Πεπρωμένου (La Urna de Destino). Σε αυτό, κάθε μέλος της οικογένειας, ρίχνει ένα χαρτάκι όπου έχει γραμμένο ένα όνομα, το όνομα αυτού που θα προστατεύει και θα προσέχει για όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Στο τέλος του μαθήματος τα παιδιά θα ακούσουν άλλο ένα κομμάτι που βασίζεται σε ρυθμό Μάρς, το L’ Arlesienne Suite No. 1. – Prelude του Georges Bizet, το οποίο βασίζεται σε παλιό γαλλικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Τα παιδιά μπορεί να αναγνωρίσουν ότι ο ρυθμός και η μελωδία στις πρώτες δύο φράσεις του θέματος είναι ίδιες.

© Vasiliki Psyrra, https://thesingingfish.eu, 2012

Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του/της αρθρογράφου. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του/της. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο της σελίδας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.