Rhapsody in Blue!

Πηγή: https://open.spotify.com/album/70WtDZVCCFVafh59HCiM1i

Προτάσεις για μπλε μουσικά μαθήματα από τη Βασιλική Ψύρρα

Το κομμάτι Rhapsody in Blue γράφτηκε το 1924 από τον Αμερικανό συνθέτη George Gershwin για σόλο πιάνο και τζαζ ορχήστρα, το οποίο συνδυάζει στοιχεία κλασσικής και τζαζ μουσικής. Το 1999 στην ταινία Fantasia 2000, η Walt Disney χρησιμοποίησε το κομμάτι για να “ντύσει” μουσικά ένα απόσπασμά της ταινίας.

Το απόσπασμα της ταινίας μπορεί να προβληθεί σε όλες τις τάξεις του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και να δημιουργηθούν δραστηριότητες αναλόγως του επιπέδου των παιδιών.

Οι γενικοί στόχοι που πρέπει να έχει ο εκπαιδευτικός είναι να γνωρίσουν τα παιδιά μέσω του κομματιού στοιχεία της τζαζ μουσικής, τις δυνατότητες της και να “οπτικοποιήσουν” τη μουσική.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Δημοτικό
Αφού παρακολουθήσουν στην τάξη το απόσπασμα Rhapsody in Blue της ταινίας Fantasia 2000, ο εκπαιδευτικός βάζει τα παιδιά να ακούσουν μόνο το μουσικό κομμάτι, να ζωγραφίσουν τη δικιά τους μπλε ιστορία και μετά να την αφηγηθούν. Μία ακόμη ιδέα είναι να φτιάξουν τα παιδιά τα δικά τους μπλε μουσικά όργανα και να συνθέσουν τη δική τους μπλε μουσική (θα μάθουν τέλεια και όλες τις αποχρώσεις του μπλε).

Γυμνάσιο – Λύκειο
Οι παρακάτω ιδέες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου, ανάλογα με το επίπεδο και με το τι έχουν διδαχθεί τα παιδιά μέχρι στιγμής.

Ο εκπαιδευτικός, αφού κάνει μια εισαγωγή για τη μουσική τζαζ σε προηγούμενα μαθήματα, θέτει το ερώτημα στα παιδιά αν χαρακτηρίζουν το κομμάτι τζαζ ή κλασσικό και γίνεται μια συζήτηση για αυτά τα δύο είδη μουσικής. Αυτή η ερώτηση σαφώς μπορεί να γίνει και χωρίς το απόσπασμα της ταινίας, αλλά η ταινία θα βοηθήσει σίγουρα να μη βαρεθούνε. Στο τέλος ο εκπαιδευτικός συμπληρώνει αναφέροντας τους την ιστορία του έργου και κάποια βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη ή ακόμα καλύτερα τους ζητάει να ψάξουν ανά ομάδες(!) να βρούνε τις πληροφορίες ως εργασία για το επόμενο μάθημα.

Επίσης το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι σε συνδυασμό με την ταινία είναι κατάλληλο για την κατανόηση της χρήσης της μουσικής σήμερα στα οπτικοακουστικά μέσα. Το απόσπασμα μπορεί να προβληθεί σε μάθημα που αναφέρεται στη μουσική στον κινηματογράφο και την τηλεόραση και κατόπιν σε επόμενα μαθήματα τα παιδιά να φέρουν παραδείγματα στην τάξη από μουσική στα οπτικοακουστικά μέσα με σκοπό, αν είναι δυνατόν, να προβληθούν και αυτά και να συζητήσουν τυχόν ομοιότητες και διαφορές.

Καλή προβολή!!

 

© Vasiliki Psyrra, https://thesingingfish.eu, 2013

Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του/της αρθρογράφου. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του/της. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιεχόμενο της σελίδας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.